Spel van de week 9 april

april 11, 2019 admin No comments exist

Computer

NZ: 4S, 4K. OW: 2H, 2R in Oost, 1R in West

Bieding

 1. Deler Zuid opent 1SA, West past, Noord 2Harten (Jacoby). Wat doet Oost?
 2. Bij ons aan tafel gaf Oost een (uitkomst)doublet. Aan de Harten-uitkomsten op de score te zien is dat ook aan twee andere tafels gedaan. Is Oost Hartenkleur daar wel mooi genoeg voor? Ik aarzel.
 3. Vrijwel iedereen komt in 2Schoppen.
 4. Ik (Noord) heb zelf nog overwogen om na Zuids 2Schoppen nog 3 Klaveren te bieden, maar vond dat teveel een gok. Het is ook nog maar de vraag of dat wèl tot een 4 Schoppencontract zou hebben geleid – Arie wist achteraf ook niet zeker of hij dat dan geboden zou hebben.
 5. Bob+Stef gaan naar 3 Ruiten en mogen dat spelen.

Af- en tegenspel

 1. Drie keer is – waarschijnlijk na een uitkomstdoublet van Oost – uitgekomen met Harten. Het is de vraag of dat verstandig is nu er geen SA gespeeld wordt (want daarvoor is het uitkomstdoublet toch vooral bedoeld). In elk geval pakt het bij dit spel zeer goed uit voor de leider. 4 Schoppen is daarmee toch eigenlijk binnen, nu Schoppen Heer goed zit.
 2. Wij kregen een elfde slag doordat Oost in slag 2 geen Ruiten speelde – de Ruiten van tafel kon toen weg op Harten.
 3. Ook na uitkomst Klaveren 7 kan 4 Schoppen gemaakt worden. Het proberen waard.
 4. Palmyra+Agnes komen tegen 2 Schoppen uit met Ruiten 6, van AVT86! Dacht West misschien dat er SA gespeeld werd??
 5. Czarina+Sander spelen 3 Ruiten één down, dat levert Bob+Stef een top op. Het kan twee down. Ziet u hoe? Czarina+Sander zouden met 2 down een (gedeelde) top gehad hebben.

Toegift voor degenen die geïnteresseerd zijn in kaartwaardering:

 1. Spel 6: OW hebben 17 punten. Bijna iedereen biedt 4 of zelfs 5 Schoppen, en terecht. Elf Schoppenslagen liggen vrijwel voor het oprapen. 5 Harten is een goede uitnemer voor NZ, 6 Harten zelfs ook nog. En Noord moet zich niet laten verleiden tot een doublet.
 2. Iets minder spectaculair: spel 8. OW hebben 19 punten, goed voor 4 Schoppen, en ook nu biedt vrijwel iedereen de manche.
 3. Ter vergelijking: spel 12. OW hebben 28 punten en een keurige Schoppenfit, maar de enige manche die gemaakt mag worden is 3SA. Weliswaar wordt 4Schoppen en zelfs 5 Schoppen een aantal keren gehaald, maar het kan down. Ook dat is het proberen waard.

Maarten Henket

Speel het spel HIER na, voor andere spellen kijk hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.