Spel van de week 7 mei

mei 8, 2019 admin 1 comment

Voor de verandering 2 spellen

Computer:

Spel 14: NZ (29 p.) 5SA, 5R (in N),6K

Spel 18: OW (21 p.) 3S, 6R

Bieding

 1. Het draait bij beide spellen om kaartwaardering:
 2. Bij spel 14 is zes keer 3SA geboden, maar als de klaverenfit ontdekt wordt – en dat zal toch wel het geval zijn – is er toch wel reden om slemonderzoek doen, wat zomaar kan leiden tot een alleszins verdedigbaar 6K-contract.
 3. Bij spel 18 kan het op twee manieren gaan: Oost kan openen (1R) vanwege zijn twee lange kleuren, of hij kan in eerste instantie passen omdat die kleuren wel lang zijn maar niet erg mooi (geen goede middenkaarten).
 4. In het eerste geval wordt de fit ontdekt, en is er alle reden om slem te ruiken – en ook te bieden.
 5. In het tweede geval zal Noord openen (1H), waarna Oost 2SA kan bieden (unusual 2SA, voor de beide lage kleuren). Ook dan kan slem geroken en ook geboden worden.

Af- en tegenspel

 1. Bij spel 14 draait het om de troefkleur. Die zit 4-0 tegen, en 6K kan alleen gemaakt worden door uit de hand te snijden op BT. Dat ligt niet erg voor de hand, en dus zal 6K down gaan. Mooi geboden, niet slecht afgespeeld en toch down. Ja, dat kan gebeuren!
 2. Bij spel 18 draait het ook om de troefkleur. Volgens de regel ‘eight ever, nine never’ moet je niet snijden maar slaan, en dan gaat 6R dus down. Mooi geboden, niet slecht afgespeeld en toch down. Ja, dat kan gebeuren!

Maarten Henket

Speel het spel 14 HIER en spel 18 HIER, voor alle andere spellen kijk hier

1 Comment on “Spel van de week 7 mei

 1. nog even over spel 14:
  er is toch wel reden om de klaveren als volgt te spelen: eerst de Heer, dan zie je dat oost niet bekent, en dan kun je nog snijden op BT.
  Waarom is dat de beste speelwijze? Omdat je je zo wapent tegen 4 troeven bij West. Tegen 4 troeven bij Oost kun je je niet wapenen, dan verlies je altijd een troefslag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.