Spel van de week 30 april

mei 2, 2019 admin No comments exist

Computer

NZ: 1K, 1H (in Z); OW: 1SA, 1S, 1R.

Bieding

 1. Deler Noord opent 1R, Oost past, Zuid 1SA, West past, Noord past, wat doet Oost?
 2. Oost heeft genoeg om ‘in de uitpas’ te bieden: de punten zitten ongeveer 20-20, reden om de tegenpartij niet op 1-niveau te willen laten spelen. Maar Oost heeft geen goede kleur, en 2 SA kan ook niet, dus verklaarbaar dat er door Oost vaak gepast is.
 3. Niettemin: 2S is zeker een optie, mede vanwege de niet-kwetsbaarheid.
 4. René+Philip komen in 1H, en mogen dat ook spelen. Hoe is die bieding gegaan??

Af- en tegenspel

 1. Tegen 1SA is overal uitgekomen met Harten 3, de meest aangewezen start.
 2. OW kunnen nu op één manier direct 7 slagen oprapen. Met open kaarten is dat wel te vinden, maar aan tafel – dat is andere koek. Wel erg leuk om te proberen.
 3. Palmyra en Agnes maken als enigen hun zeven slagen. Waren ze helderziend, en hebben ze het hierboven bedoelde dodelijke tegenspel gevonden – of is het anders gegaan?
 4. Gerrite+Annelies en Arie+Josien maken 1SA +3. Hoe kan dat? Ik zie eigenlijk maar één mogelijkheid: De leider speelt Klaveren Aas, daarna de Boer, en als Oost dan de Vrouw zet, maakt de leider vijf Klaverenslagen. Toch betwijfel ik of het zo gegaan is: Oost kan immers wel zien dat ie z’n Vrouw niet op die Boer moet leggen. Maar hoe is het dan wel gegaan??
 5. Tegen 2/3 Schoppen is uitgekomen met Ruiten – de door Noord geboden kleur. Een beetje vreemd vind ik de keus voor de 3, ik zou de 9 kiezen (de hoogste van een dubbelton).
 6. NZ kunnen nu 6 slagen maken: 4 in Ruiten, (eventueel de vierde slag overgetroefd, tenzij de leider voortroeft met de Aas, maar dan maakt Zuid later een troefslag), en 2 in klaveren. Nilai en Tijs hebben 1 slag minder gemaakt.
 7. Tegen 1H kunnen NZ 7 slagen maken: 4 in Ruiten, (eventueel de vierde slag overgetroefd, tenzij de leider voortroeft met de Aas, maar dan maken NZ later twee troefslagen), en 2 in klaveren. Liesbeth+Ans hebben 1 slag minder gemaakt.

Maarten Henket

Speel het spel HIER na, voor andere spellen kijk hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.