Spel van de week 3 juli

juli 5, 2018 admin 2 comments

Computer:

NZ kunnen 2SA maken (in Noord) of 1SA (in Zuid)

Bieding:

 1. (OW passen) Z opent 1R, N zal meestal 2SA bieden, Z moet dan beslissen: pas of 3SA. Dertien punten, maar wel 2 Azen en een 5krt R – al is die niet erg mooi.
 2. De meeste NZ paren komen in 3SA, te spelen in Noord.
 3. Titus en Arre spelen 3SA in Z. Heeft N daar misschien 2K geantwoord?
 4. Christel en Clara zitten in 3K. Hoe kan dat??

Af- en tegenspel:

 1. Meestal moest O uitkomen tegen SA, meestal koos hij S 2. Dat is min of meer volgens het boekje: de beste van twee vierkaarten.
 2. De dummy komt op tafel. De leider telt 6 vaste slagen. Hij mag hopen op een tweede Sch. slag, hij kan hopen op een vierde H-slag, maar dat is nog niet genoeg voor 3SA. Hij kiest zijn werkkleur, dat zal toch wel Ruiten worden.
 3. In slag 1 op tafel een lage S, de leider maakt S Tien. Nu meteen de R aanpakken. Kleintje naar de Aas, kleintje terug. West komt aan slag met R Vrouw. Wat is nu het beste tegenspel?
 4. Schoppen spelen lijkt voor de hand te liggen: misschien is O wel gestart van AHB2. Helaas, pindakaas. De dodelijke switch naar Klaveren is door niemand gevonden, en zo maakte Noord overal 9 slagen. (2 in Schoppen, 3 in Harten, 3 in Ruiten, 1 in Klaveren).
 5. Henriette en Maarten starten als enigen met kleine Klaveren. Daarna moet 3SA down: de eerste slag Kl 5,7,K,A voor Noord, die zal wel de Ruitens aanspelen, als West dan aan slag komt kunnen OW drie Kl-slagen oprapen … mits W de Tien voorspeelt (om de Boer van Noord te vangen). Als W een kleintje speelt, dan houdt N de Boer nog als stop.
 6. 3SA in Zuid kan 2 down, na een Kl-uitkomst. Roel en Annelies kwamen uit met H Tien. Ik vermoedde al dat N daar Kl. geboden had – dat zou deze uitkomst kunnen verklaren.

Bij wijze van nagerecht:

Vijf spellen deze avond waarbij de verdeling minstens zo belangrijk was als de punten:

Spel 1: OW (26 p), 7K is onverliesbaar (helaas ook voor normale mensen niet te bieden).
Spel 7: OW (21 p), 4S.
Spel 14: NZ (13 p), 4R/4K.
Spel 19: NZ (15 p), 3K/4R.
Spel 23: NZ (20 p), 4H.

Maarten Henket

Speel het spel HIER na, voor andere spellen kijk hier

 

2 Comments on “Spel van de week 3 juli

 1. Na de schoppen twee start van oost is de switch naar klaveren door west ook wel lastig te vinden. Hoewel, west kan verzinnen dat oost niet én de heer én het aas heeft.

  1. Inderdaad, Jan, van AHBx start je normaal gesproken met de Aas. West zou ook nog kunnen hopen dat Oost gestart is van AHxxx, maar dat is gezien de bieding zeer onwaarschijnlijk. Noord zou dan een dubbelton Schoppen gehad hebben, en dus ofwel 4krt H ofwel 4krt R ofwel 5krt K, en daarmee zou hij toch wel geen 2SA geantwoord hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.