Spel van de week 29 januari

januari 30, 2019 admin 6 comments

Computer

NZ: 2SA, 3S, 4H, 3R

Bieding

 1. W opent 3K. Z past, O ook. Wat doet N?
 2. Als N doubleert, moet Z kiezen tussen 3H en 3S. Beide is 1x gebeurd.
 3. Er zit 4H in, maar dat is na de preëmptieve opening bijna niet meer te bieden.
 4. N heeft 5x 3SA geboden, in de hoop dat klaveren A x x genoeg verdediging oplevert.
 5. 2x heeft N gepast, wat gezien de kwetsbaarheid zeker een optie is: 2 down levert al 200 op, terwijl het nog maar de vraag is of er voor NZ een manche in zit.

Af- en tegenspel

 1. Tegen 3SA moet O uitkomen. 4x is Klaveren gekozen. W legt zijn kale V, N duikt, wat speelt W terug? Een heel vervelend parket: S of R spelen kan zomaar een slag kosten, H spelen brengt O misschien aan slag, maar dat is misschien O’s enige entree voor de Klaverens … die echter nog niet vrij zijn.
 2. Jaap kwam niet uit met Kl. Hij verwachtte AV bij N (dat was ik), en wilde niet in die vork spelen. Een goede gedachte, maar zijn keuze voor uitkomt H5, onder de Heer vandaan, maakte het makkelijk voor mij.
 3. Ook na uitkomst kleine Kl. kan 3SA gemaakt worden, mede dankzij het gunstige Ruitenzitsel.
 4. 3SA kan wel down. Ziet u de dodelijke uitkomst?
 5. In 3K lijkt O zeker van 7 slagen: 6 in Kl. en H Heer. Toch kan het 3 down. Ziet u hoe?
 6. NZ kunnen 9 slagen maken in S, en 10 slagen in H, beide is gedaan.

Maarten Henket

Speel het spel HIER na, voor andere spellen kijk hier

6 Comments on “Spel van de week 29 januari

 1. Je hebt 10 punten dus je mag na een doublet in Noord best wel wat agressiever bieden. Wat zou bijvoorbeeld 4 Klaveren betekenen in Zuid na een doublet? Je kunt afspreken dat dit minimaal 4-4 hoog is en dat Noord dan zijn beste kleur moet kiezen, in dit geval Harten. Dan speel je altijd 4 Harten, maar dat is het gevolg van het doublet in Noord. Passen is namelijk geen optie, ook al gaat het in dit geval altijd down.

  1. Bob wil dat Zuid agressiever biedt, OK. Maar waarom zou hij de keus tussen H en S aan Noord laten? Dat doe je toch alleen als je zelf geen voorkeur hebt? Zuids Schoppens zijn veel mooier dan zijn Hartens, dus zou een agressievere Zuid m.i. zelf 4S moeten bieden.

 2. Valt ook iets voor te zeggen, maar Noord hoeft niet beide vierkaarten hoog te hebben en door 4 Schoppen te bieden loop je het risico in een 4-3 fit te komen terwijl er een 4-4 harten beschikbaar zou zijn. Bij deze hand heeft Noord een driekaart in de beide hoge kleuren en maakt het sowieso niet uit. Maar vervang Ruiten 5 in Noord door Harten 5 dan is 4 Harten een heel mooi bod. 3 Klaveren doubleren door Noord is gevaarlijk. Zuid kan namelijk heel zwak zijn, waardoor de punten misschien wel 20-20 zitten. Noord moet dus wel iets hebben. Als Zuid antwoord op 3 niveau geeft Zuid eigenlijk een te zwakke hand aan.

  Overigens vind ik er, bij nader inzien, ook wel iets voor te zeggen om met deze kwetsbaarheid en 10 punten op het doublet te passen.

  1. Ik heb toch nog wel een argument tegen agressief bieden door Zuid: gezien de 3K-opening is de kans op scheve zitsels vrij groot, dus ook in de hoge kleuren. Dat valt in dit geval mee: de hartens zitten 3-3 tegen, vandaar ook dat 4H er in zit. Maar dit is wel een overweging die Zuid kan doen besluiten om niet al te agressief te bieden.

 3. En dan nog dit: misschien het meest agressieve bod van Zuid na doublet: pas! (Als noord kan doubleren zal 3K toch wel down gaan, en 2 down gedubbeld levert al meer op dan zelf een manche halen)

 4. Nog even over het begin van de bieding: ik veronderstelde in mijn analyse dat O overal 3K had geopend, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn: kwetsbaar is hij eigenlijk te zwak daarvoor. Als O niet opent komen NZ langs de Steeman-weg vanzelf in 3SA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.