Spel van de week 26 juni

juni 27, 2018 admin 4 comments

Computer

OW kunnen maken: 2SA, 4S, 5R.

Bieding

 1. OW kunnen 4S maken met hun 4-3 fit; niemand komt natuurlijk op dat idee.
 2. Z zal wel passen (Muiderberg 2H ligt niet voor de hand vanwege de 4krt S).
 3. W opent 1R, N past, O 1SA, wat doet Z? Te denken valt aan pas, doublet (voor de hoge kleuren) of misschien wel 2H, wel wat weinig punten voor dat bod ‘in de sandwich’, maar verleidelijk wegens de renonce R.
 4. Als Z past lijken OW af te stevenen op 3SA of 5R.
 5. Als Z 2H biedt, wat doet W dan? 3H is een optie (vraagt om H-stop); 3R of zelfs 4R kan ook.
 6. Opmerkelijk dat niemand in 5R komt.

Af- en tegenspel

 1. Tegen een R-contract komt N uit. Drie keer met kleine H, een keer met Kl. 8
 2. De H-uitkomst wordt aan tafel genomen, en de leider moet nu beslissen welke snit hij neemt: R, S of K. Kiest hij S, dan moet Z de Heer 2x vasthouden, want anders krijgt de leider een extra entree (voor nog een snit en/of voor het bereiken van de Kl-kleur).
 3. Na H-uitkomst haalt geen een West 11 slagen. Is ook moeilijk. Wel het proberen waard.
 4. Na uitkomst Kl. 8 heeft leider West de Kl-snit niet meer nodig.
 5. Na uitkomst Kl. 8 moet Z zijn Heer vasthouden, ook als de leider op tafel de V speelt. Want ander kan de leider vijf Kl-slagen maken (als de troeven eruit zijn)! Zijn Annelies en Gerrite zo misschien aan 12 slagen gekomen?
 6. Tegen 3SA kwamen Rene en Philip uit met H 4. Ik zie niet goed hoe daarna toch 3SA gemaakt is: NZ kunnen m.i. altijd 4 H-slagen plus R Heer maken.
 7. Hannie (W) en ik (O) zaten in 3SA, nadat Stef (Z) Harten tussengeboden had. Stef kwam uit met S 2. Gunstig natuurlijk, maar toch nog even een angstig moment: durf je de snit aan of niet? Snij je niet, dan zit je aan tafel, en hoe dan verder? Dus slag 1 door laten lopen naar je hand, en zie: het lukte, en daarna kon 3SA niet meer down.
 8. Bob (N) nam de tweede R-slag met de Heer en speelde H terug, voor mijn Aas. Als ik nu zelf nog een keer de Schoppenkleur aanval, maak ik 11 slagen. Ik durfde niet: stel dat Bob S Heer heeft opgehouden! Dan ga ik alsnog twee down. Dus: negen slagen opgehaald.

Maarten Henket

Speel het spel HIER na, voor andere spellen kijk hier

4 Comments on “Spel van de week 26 juni

 1. Als je bij Sans de harten laat lopen en vervolgens op de 9 de 10 legt is de kans heel groot dat je maar 3 Harten slagen haalt in Sans omdat ze blokkeren. Als Noord dan echter Ruiten terugspeelt maak je nooit meer dan 2 Sans omdat een van de Zwarte heren dan altijd een slag wordt. Dan maak je dus 3 Harten, Ruiten Heer en Klaveren dan wel Schoppen Heer.

  1. Bob, ik zie de blokkade niet
   slag 1 Hrt. 4,8,H,3
   slag 2 Hrt. 9,10,B
   slag 3 Hrt. voor de Aas
   Noord heeft over Hrt.6, Zuid heeft nog V,5

 2. Als Zuid weet je dat Oost Geen 4-kaart harten heeft, dus speel je in slag 3 niet de Vrouw maar een kleintje. Maar soms vertrouw je Oost niet en speel je de Vrouw in slag 3 voor het Aas, dan blokkeert het spel. Dan is er echter nog geen man overboord omdat je in principe altijd nog een van de Zwarte heren maakt.

  1. Nu begrijp ik je commentaar, Bob. Maar dan toch nog dit. Als Zuid denkt dat Oost 4krt Harten had, mag hij helemaal geen Harten doorspelen in slag 3, want dan verwacht hij bij Oost nog A, 7 of A,6 … en dan geeft hij door Harten Vrouw te spelen dus twee hartenslagen aan Oost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.