Spel van de week 26 februari

februari 28, 2019 admin 2 comments

Computer

NZ: 1K. OW: 2SA, 3S, 1H, 3R

Bieding

 1. W zal toch wel meestal 1SA openen, N past, wat doet O?
 2. O heeft ‘slechts’ 9 punten, en volgens sommige boekjes mag je dan niet naar 3SA verhogen. Maar deze hand heeft veel extra’s: die lange Ruitenkleur, al die mooie middenkaarten (negens en tienen). Dus 3SA is toch zeker gerechtvaardigd. Is ook bijna overal gedaan.
 3. Maarten+Henriette komen in 3R, te spelen door West, dat kan via een transferbod van Oost gebeurd zijn. Meestal doe je dat met weinig punten en een 6-kaart.

Af- en tegenspel

 1. Het maakt bij dit spel nogal wat uit hoe er uitgekomen wordt.
 2. Een Klaverenuitkomst geeft NZ 5 slagen: drie Klaverenslagen + twee Azen.
 3. Maar … Dora + Josine maken 3SA ondanks een klaverenstart! Hoe is dat mogelijk?
 4. Na een Schoppen start kunnen OW altijd 9 slagen maken: drie in Schoppen, vijf in Ruiten en minstens 1 in Klaveren of Harten.
 5. Guido en Ellen gaan na een Schoppenstart toch down. Wat is daar gebeurd? Heeft West misschien bij het afspelen van de Ruitenkleur de verkeerde kaarten uit zijn hand afgegooid?
 6. Titus kwam uit met H 10. Een interessante uitkomst! Hij heeft misschien gedacht: ‘Harten is niet geboden, dus de kans is groot dat mijn maat daar iets in heeft’. Hij had gelijk voor wat de lengte betreft, maar ook na deze start kon het niet meer down.
 7. Als NZ niet tijdig allebei hun Klaverenslagen oprapen, wordt 3SA + 1 gemaakt. Is 2x gebeurd.

Extra: het spraakmakende spel 16: NZ mogen 7 slagen maken in SA, ze maken er veel meer.

 1. Vreemd dat bijna iedereen in SA komt. Alleen Frits+Marian komen in het beste contract: 3R.
 2. Het tegenspel: 4 x uitkomst H 3. OK, het is je langste kleur, maar er zit wel weinig perspectief in. [Maar pas op: bij spel 12 was uitkomst K 3 van A x x x wèl dodelijk!]
 3. Toch moet 2SA nog steeds down na die start. Het geheim zit hem in de afgooiproblemen van OW bij het afspelen van de Ruitenkleur. Een spel om na te spelen op de Bridge Solver!

Maarten Henket

Speel het spel HIER na, voor andere spellen kijk hier

2 Comments on “Spel van de week 26 februari

 1. Mijn excuses. Ik kwam op dit spel uit met een kleine klaver waardoor het contract kansloos was voor Guido. Doordat ik echter het spel verkeerd ingevoerd had moest dit aangepast worden op de computer, vandaar ook dat je niet ziet wie het gespeeld heeft zoals bij alle andere paren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.