Spel van de week 20 augustus

augustus 21, 2019 admin 6 comments

Bieding

 1. Deler Zuid past, West past, Noord opent 1K, Oost volgt 1R, daarna gebeurt er van alles.
 2. Ik bood 1SA (genoeg punten en die Ruitens). West paste, Noord (Bob) paste na enig nadenken.
 3. Zuid zal wel vaker 1SA geboden hebben, en Noord kan dan met al die punten wel verder willen bieden, mede vanwege de renonce Ruiten, 2H is dan een mogelijk bod (eigenlijk iets te zwak voor reverse, maar ja ..). Jaap+Hanneke komen zo in 2H.
 4. Twee NZ-paren ontdekken de Klaverenfit, ik vraag me af hoe, maar niemand biedt 5K, wat er wel in zit.
 5. Twee OW-paren bieden door in Ruiten, niet geheel onbegrijpelijk.
 6. Ad+Marja komen in 2SA, waarschijnlijk na 2R van West?
 7. Jon+Ben belanden als OW-paar in 2 Harten. Hoe is dat mogelijk? Een biedmisverstand?

 

Af- en tegenspel

 1. Tegen SA door Zuid ligt een Ruitenuitkomst voor de hand. Maar als OW hardnekkig Ruiten blijven doorspelen, kan Zuid 9 slagen maken. Ziet u hoe?
 2. OW kunnen dat voorkomen door op tijd iets ander te doen. Ziet u wat?
 3. Tegen Klaveren komt Oost beide keren uit met Schoppen Vrouw. Noord kan elf slagen maken. Guido+Ellen maken er 10. Wat hebben zij waarschijnlijk over het hoofd gezien?
 4. OW mogen in Ruiten maximaal 5 slagen halen. Beide keren maken ze er zes. Waar ligt dat aan? Aan de uitkomst of aan een ander onderdeel van het tegenspel?
 5. Jaap+Hanneke zitten in 2H. Ze gaan 1 down, maar het is te halen. De juiste speelwijze hangt af van het tegenspel. Stel, Noord laat Oost de eerste slag houden (S- Vrouw), en Oost speelt weer Schoppen. Kunt u nu de winnende speelwijze voor Noord vinden?
 6. Tegen 2H door West kunnen NZ negen slagen halen, en dat gebeurt ook.

Maarten Henket

Speel het spel HIER na, voor andere spellen kijk hier

 

6 Comments on “Spel van de week 20 augustus

 1. Klaverfit wordt gevonden door de ouderwetse reverse-regel, waar ik voor ben (Maarten en Frits spelen dat niet zo) aan te houden: 1e kl een 5-kaart. Zo raken de Klavers niet zo snel ondergesneeuwd. Dat raken ze toch al als 1Kl vanaf een 2krt geldt.

 2. De klaveren fit is zo goed als zeker na het 1 Sans bod van Zuid. Reverse bod zou je kunnen doen maar je hebt gewoon niet de punten daarvoor, dus is niet aan te raden. Als OW doorbieden kan Noord later de Klaveren nog een keer laten horen.
  Als Zuid 5 keer Ruiten 10 heeft bied die nog steeds 1 Sans na het Ruiten tussenbod. Ook dan is het nog steeds 5 klaveren.
  Maar alleen omdat de 3 kaart klaveren bij de 4 kaart harten zit, als dit niet het geval was maak je nooit 5 klaveren.

  1. Jan, hoe wil je de derde ruitenslag pakken? eerste slag voor de aas van oost, die speelt ruiten terug, dan zijn de slagen 2 en 3 toch ook voor oost-west?

 3. Reactie op bovenstaande 2 reacties:
  In de aanpak van Titus moet Noord reverse bieden, daar is hij eigenlijk te zwak voor. Ik vind Bobs voorstel mooier: Zuid geeft met 1SA onder andere aan dat hij geen 4krt hoog heeft, dus heeft hij hoogst waarschijnlijk een 3krt klaveren, dus weet Noord dat er hoogstwaarschijnlijk een klaverenfit is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.