Spel van de week 18 februari

februari 20, 2020 admin 3 comments

Computer

NZ (30 p.): 6SA, 3S, 5H, 1R, 6K.

Bieding

 1. Zuid zal meestal 1SA openen, waarna Jacoby voor de hand ligt, zodat Zuid in een Hartencontract eindigt.
 2. Palmyra+ Agnes komen in 3SA. Opmerkelijk, gezien de 3-kaart Harten in Zuid. Of heeft Noord daar geen Jacoby gedaan, maar direct 3SA geboden?
 3. Titus+Arre spelen Harten in Noord. Merkwaardig.
 4. Bij Willem+Philip zal het contract toch wel in Zuid gespeeld zijn, gezien de uitkomst.
 5. Twee keer is slem geboden. Ikzelf (Noord) was eerst op weg naar slem, en vroeg Azen. Marianne gaf 3 azen aan, en toen dacht ik: ‘dat zijn al 11 punten van de 1SA-opening, en met een hand zonder lange kleur wordt 6 H dan wel riskant’. Dus bood ik 5H. Heb ik goed gedacht of niet? Ik aarzel.

Af- en tegenspel

 1. Titus+Arre speelden 6H in Noord en kregen uitkomst R2. Wat moet de leider op tafel bijgooien? De Hartens zullen wel lopen, maar de klaverens? Als je die voor 5 slagen telt, heb je geen probleem, dan kun je Ruiten Aas leggen. Maar je kunt ook duiken, in de hoop op de Heer bij Oost. Gaat dat mis, dan heb je nog steeds 12 slagen als je 5 klaverenslagen maakt. Dat laatste lijkt mij dus de betere speelwijze.
 2. Als Zuid de leider is in een Hartencontract, is uitkomst kleine Harten (2x) prettig. Je houdt dan je Azen in Schoppen en Ruiten, en je kunt dan rustig een Klaverenslag missen en toch 12 slagen halen.
 3. Uitkomst kleine Schoppen is lastiger. Leg je nu op tafel de Vrouw of niet? Oftewel, wie heeft de Heer, West of Oost?
 4. Als je op tafel duikt, ben je spekkoper, en dan kan 6H eigenlijk niet meer down. Maar als je de Vrouw legt, moet je je Aas zetten, en dan ben je voor klein slem aangewezen op het maken van 5 klaverenslagen.
 5. De klaverenkleur is tricky. ‘eight ever, nine never’, luidt een bekend ezelsbruggetje, dus als je dat volgt moet je op de vrouw snijden. Dus: naar tafel, naar de Aas, en dan snijden.
 6. Je speelt Klaveren 2 uit Zuid, en bij West verschijnt de Tien. Wat betekent dat? Heeft West de Vrouw er bij? Dan heb je maar één kans op 12 slagen: hopen dat VT dubbel zat, en niet snijden maar slaan. Of is die Tien een false-card (misleidend)?? Wie het weet, mag het zeggen.
 7. Wie SA speelt, komt voor precies dezelfde beslissingen te staan.

Maarten Henket

Speel het spel HIER na, voor andere spellen kijk hier

3 Comments on “Spel van de week 18 februari

 1. ruiten start doorlaten lopen naar de vrouw! groeftrekken, klaveren gesneden voor de vrouw, daarna schoppen boer,vrouw, heer en aas. Op de klaveren gaat een schoppen weg. kat in het bakkie afgespeeld door Titus.

  Onze bieding ging chaotisch door een fout van mijn kant… maar toch in goede contract gekomen. Arre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.