Spel van de week 12 november

november 13, 2019 admin No comments exist

Computer

NZ (19 p.): 3H, 3K. OW (21 p.): 4S, 3R.

Bieding

 1. Deler West opent 1R, Noord past, Oost 1S, wat doet Zuid?
 2. Zuid heeft 15 punten, niet genoeg voor 1SA, zeker niet zonder Ruitendekking, en zeker niet ‘in de sandwich’ (d.w.z. tussen met twee tegenstanders die allebei punten hebben laten horen).
 3. Zuid kan wel 2H bieden, zal dat ook vaak wel gedaan hebben.
 4. Voor een doublet (met de bedoeling later de Hartenkleur te bieden) is deze hand volgens mij net niet sterk genoeg, zeker gezien de bieding.
 5. Oost-West zullen daarna elk hun kleur kunnen herhalen, waaruit blijkt dat ze een dubbele fit hebben, en dan is 4 Schoppen toch wel een aantrekkelijk contract – ook als Noord nog een extra hartenduitje in het zakje doet.
 6. Jon+Ben eindigen in 3R, ik vermoed dat Noord daar gepast heeft.
 7. Noord-Zuid mogen drie keer 3H spelen. Opmerkelijk.
 8. Nora+Jan spelen 3H in Noord. Heeft Zuid daar in eerste instantie niet met 2H tussengeboden maar met een doublet? Het lijkt erop.

Af- en tegenspel

 1. 4 Schoppen gaat twee keer down, beide keren na een troefstart. Hoe is dat gegaan? Misschien is Klaveren van tafel gespeeld in de hoop op Klaveren Aas bij Noord?
 2. Als de leider in slag 2 weer troef speelt, blijkt Zuid de laatste hoge troef te hebben. En gezien de bieding zal Zuid toch ook wel Harten Aas hebben. Harten Heer is dus een entree naar tafel. Dan moet een winnend speelplan toch te vinden zijn.
 3. 3 Ruiten in West kan gemaakt worden, maar het gaat twee down. Hoe kan dat? De uitkomst, Harten Vrouw, moet de leider toch niet onwelkom zijn. Wat is er daarna mis gegaan? Misschien heeft Noord een Schoppenintroever mogen maken, maar dan nog is het slechts één down. Hoe dan ook, Els+Denise krijgen hiermee een gedeelde top in de schoot geworpen.
 4. Jan+Frits maken 12 slagen. Hoe is dat mogelijk? De start (Ruiten Vrouw) is gunstig, maar Zuid komt hoe dan ook aan slag met troef, en kan dan toch nog twee Azen incasseren?

Over punten en zo

 1. Bij dit spel kon 4S gemaakt worden met 21 punten.
 2. Het kan nog sterker: spel 14, OW 4S met 19 p. (en NZ 4H met 21 p.).
 3. Het kan nóg sterker: spel 24 – OW 4S met 18 p., waaronder een waardeloze kale Vrouw.
 4. Daarentegen: bijv. spel 16 – NZ 26 punten, maar geen enkele haalbare manche.

Maarten Henket

Speel het spel HIER na, voor andere spellen kijk hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.